Inredningsarkitektur & Design

>> Ansökan till kursen


En grundläggande utbildning utan krav på förkunskaper eller arbetsprover. Om det blir många ansökningar kommer skolan dock att göra en bedömning utifrån: ditt intresse, motivation och din avsikt med studierna. Kursen vänder sig till dig som vill prova på, eller till dig som vill få övergripande kunskaper i ämnet.

Under året arbetar vi med en mängd olika designprojekt inom inredningsarkitekturområdet. Stor vikt läggs vid begreppet reflektion - att analysera världen och tingen som omger oss. Kursens tonvikt ligger i att tänka på ett konceptuellt sätt och utvecklas konstnärligt genom skissning och tredimensionell gestaltning.

Du kommer att designa möbler, tapetmönster, produkter, byggnader, interiörer m.m.

Övergripande i kursen är att:

- Lära dig designa och tänka utanför boxen.

- Lära dig om designprocessen och vilka moment du ska gå igenom när du arbetar på ett designprojekt.

- Lära dig hur du visualiserar dina idéer genom till exempel ritningar, 3D-modeller, fotomontage och 2D presentationer på ett sådant sätt att andra förstår dina idéer.

- Lära dig att presentera dina designprojekt.

Vad är inredningsarkitektur?

En inredningsdesigner eller inredningsarkitekt arbetar till exempel på ett arkitektkontor eller designbyrå. Som inredningsdesigner och inredningsarkitekt kan man arbeta med allt från att designa möbler (i inne- och utemiljö) till skolor, bibliotek, butiker, mötesplatser, sjukhus, äldreboende, utställningar, hotell, kontor, och torg tillsammans med arkitekter eller byggingenjörer. Fokus ligger på funktioner och det mänskliga beteendet i det privata, gemensamma och offentliga rummet. Målet är att förbättra människans boende-, arbets- och fritidsmiljöer.

Vad kan jag göra efteråt?

Inredningsarkitektur & designlinjen är ett bra sätt att förbereda dig för vidare studier till inredningsarkitekt, formgivare, designer eller inredningskonsulent. Många söker vidare till exempel till HDK, KTH, Konstfack, Beckmans och designskolor utomlands.

Tillbaka till Startsidan

Här är några citat från deltagarna 2015/16:

" Övergripande kurs där man får prova på olika moment och områden inom allt från grafisk design till arkitektur. Ser fram emot ett spännande år!"
Josefin Zachrisson

"Hittills har kursen varit oerhört lärorik. Varje vecka får vi nya spännande projekt och det är roligt att komma till skolan varje dag."
Ellinor Jansson

"Kursen har varit lärorik hittills. Vi har fått lära oss hur designprocessen går till, från idé till produkt. Hittills har vi fått lära oss allting från grunden. Det har varit nyttigt för mig som är ny i branschen."
Sham Hadi

"Hittills känner jag att jag lär mig mer och mer med tidens gång. Är jättenöjd med allt här på Inredningsarkitektur & design-utbildningen.
Liisa Kähkönen

"Det spelar ingen roll om det är måndag eller fredag, varje morgon på väg till skolan har man ett leende på läpparna."
Evelina Dahlbo

"För första gången i mitt liv ser jag faktiskt fram emot att gå till skolan. Kursen är så enormt lärorik och rolig och efter bara en månad har jag redan fått vänner för livet."
Lewis Wallin Hayes

"Jag lär mig nya saker varje dag och det är jättekul att få använda och utveckla min kreativitet och estetiska sida som jag hoppas på att få leva ut även i mitt framtida jobb."
Mathilda Dahlqvist

"Hittills den perfekta kursen för att utveckla sig inom arkitektur och design i en stimulerande miljö tillsammans med engagerade och lika sinnade individer."
Marcus Persson


Deltagare 2012/2013

"Jag rekommenderar denna utbildning till alla som önskar att söka vidare till högre utbildning inom design, men även till de som är sugna att testa på att jobba med design. Jag har fått otroligt mycket hjälp och möjligheter att göra arbetsprover till skolor jag vill söka och fått mycket glädje på vägen! Sök, sök, sök!"

Linda Anjou Lagerström, 23 år, Stockholm (kom in på Carl Malmsten Stockholm)

"Det här året har utvecklat mig enormt mycket. Jag har lärt mig att se design ur ett nytt perspektiv. Utbildningen ger bra överblick på designområdena produktdesign, rumslig gestaltning och grafisk design. Tack vare den här utbildningen och fantastisk lärare har jag kommit in på Konstfack i Stockholm."

Sarah Andersson, 20 år, Örebro (kom in på Inredningsarkitektur och möbeldesign på Konstfack Stockholm och HDK - Högskolan för Design och Konsthantverk, Universitet Göteborg)

"En grymt lärorik, bred och rolig utbildning! Tänk att ett år i Hällefors kunde ta mig så långt, det hade jag aldrig trott. En stadig grund för Sveriges framtida designer."

Maria Bengtsson, 22 år, Helsingborg (kom in på HDK - Högskolan för Design och Konsthantverk, Universitet Göteborg, Central Saint Martins London och Goldsmiths London)

"Ett år då du växer både som person och i ditt skapande. Du får ett unikt och gränsöverskridande perspektiv på design."

Emma Håkansson, 19 år, Karlstad (kom in på HDK - Högskolan för Design och Konsthantverk, Universitet Göteborg)

"Ett underbart år med mycket glädje, nya kompisar och en otrolig utveckling. Den perfekta grunden för att ta sig an sina framtida studier."

Hanna Blomqvist, 20 år, Helsingborg (kom in på Central Saint Martins London)

"En otroligt givande och lärorik utbildning, väldigt bra grund inför kommande studier."

Elin Wall, 24, Östersund (kom in på HDK - Högskolan för Design och Konsthantverk, Universitet Göteborg)

"En bred utbildning med grymma baskunskaper och bra arbetsmetoder. Man utmanar sin mentala styrka och lär sig designprocessen."

Lisa Rogersdotter, 19 år, Göteborg (kom in på Beckmans Stockholm och Kungliga Danska Designskolan Köpenhamn)


Tillbaka till Startsidan