Teaterlinje för dig med NPF-diagnos

>> Ansök till kursen här


I kursen Teater för dig med NPF-diagnos,  jobbar vi med teater utifrån varje enskild deltagares svårigheter och behov av stöd.  Teater är inte bara att ställa sig på en scen och skådespela, utan det handlar om att finna trygghet i sig själv och med sina kurskamrater. Detta är något som vi lärare jobbar mycket med i början, så att varje deltagare ska känna att tillsammans med andra kan man skapa något helt fantastiskt. I ett lugnt tempo går vi tillsammans igenom det mesta inom teater och drama. 

Här får man bred kunskap om teater, tillsammans med andra personer med liknande diagnoser.  Så om du vill utforka och utmana dig själv är detta kursen för dig. Kursen vänder sig i första hand till dig med diagnos inom neuropsykiatiska funktionsnedsättningar. 

Vi improviserar, skriver eget material och scener, för att sista terminen jobba med ett färdigskrivet manus. 


Övergripande inriktning:

Improvisation, skapande dramatik och metodarbete. Träna att lära sig fungera socialt, att arbeta i grupp samt att planera sin vardag, teoretiskt och praktiskt.

Hur?

Allt arbete sker med utgångspunkt från oss själva och den verklighet vi lever i. Linjen utgår från gruppen och dess processer men också från individen i gruppen. Har du behov att få gymnasiebehörighet, så skriv ner det i din ansökan eller säg till vid kursstart, så kan vi ordna det.

Mål

- Att våga använda fantasin och lusten i teaterarbetet.

- Att våga och kunna ta plats i en grupp, och att ge andra utrymme för detta.

- Att ge verktygen för att kunna förmedla egna och andras berättelser.

- Att ge en grund och stimulans inom teaterns praktiska och kringliggande områden.

- Att ge en möjlighet att i grupp genomföra ett uppsättningsarbete utifrån ett manus.

Innehåll teoretiskt och praktiskt:

- Skapande dramatik, att skriva

- Skådespeleri

- Regi

- Praktiskt arbete med konstnärlig helhet

- Ljusteori, naturalistisk och konstnärlig ljussättning

- Scenografi och rekvisita

- Smink, kostym och mask

- Producentkunskap, affisch och program

Var?

Studierna är på heltid och sker i Hällefors på dagtid. Internat finns, där lägenheterna har kök och badrum som du delar med de andra på kursen. Boendestöd finns till viss del.

Arbetssätt

Det är viktigt att känna till att folkhögskolan har stor möjlighet att forma sina utbildningar fritt och efter egna idéer. Kännetecknande kan vara att du inte nödvändigtvis "utbildar" dig i något utan snarare "utvecklar" dig i något.


Här följer några ord från deltagarna 2015-2016

  • "Jag sökte till den här teaterkursen för att jag länge velat hålla på med just teater, och för att få träffa människor som jag har något gemensamt med (en Asperger-diagnos). Något av det roligaste vi har gjort, tycker jag, är att få skriva och bearbeta våra livshistorier samt att analysera manus och förstå mer ingående varför karaktärerna gör/säger som de gör." Fia
  • " Jag valde teaterlinjen för att den verkade vara bra och uppskattad från tidigare år, och kursen överlag var i min smak. Det har varit kul att få testa på många roliga tekniker och få nya aspekter av vad som krävs för att teater ska bli så bra som möjligt. Jag har fått träning och hjälp att få lära känna både min egen kropp och andras, på ett effektivare sätt. "  Filip
  • " Jag valde den här kursen för att jag ville göra något roligt och samtidigt komma bort lite hemifrån och se nya ställen. Jag har gillat vissa övningar som vi har gjort på kursen – som att improvisera utifrån karaktär och plats. Det har också varit roligt att få träffa och lära känna nya människor."  //Morris 
  •  " Det bästa med kursen har varit att vi har haft ett lugnt studietempo och att man har kunnat slappna av och att vi har haft kunniga lärare som man känner tillit att prata med om något har känts svårt. "
  • " Bland det roligaste vi fått göra var att skriva om oss själva och därav få en djupare förståelse om vem man är och vad som format en. Jag har också tyckt om att få lära mig hur mer om hur man skapar en rollfigur. Det är kul att se hur man går framåt och utvecklas mer och mer inom teaterområdet." //Sampo


Mat

På skolan finns ingen lunchservering. Men om önskemål finns kan vi tillsammans med er kursdeltagare gemensamt ordna lunch och ett lättare kvällsmål.

Antagningsvillkor

Vi ställer inga särskilda krav på förkunskaper. Vi vill att du har ett intresse för teater som uttrycksform. Vi vill att du motiverar i ett personligt brev varför du vill gå på kursen.
Observera! Schemalagd tid är ca. 20 arbetstimmar och du har själv stor frihet att bestämma innehållet. Övrig skoltid är avsatt för eget arbete eller i grupp.
Läsåret som är 38 veckor är uppdelat på två terminer, höst och vår.
Du kan finansiera dina studier hos oss genom CSN.
Undervisningen är avgiftsfri men kostnader för läromedel och material m.m. betalar du 2.850:- per termin.

Läsårstider

22 aug 2018 - 29/5-2019

Sista ansökningsdag den 6 maj 2018