Inredningsarkitektur & Design

Kursen är på gymnasienivå och högskoleförberedande och vänder sig till dig som vill få en övergripande inblick i designprocessen och förbereda dig för vidare studier inom bl.a. formgivning, inredning och grafisk design. Flertalet av kursens studerande söker vidare till designhögskolor i Sverige och internationellt, och många har genom åren blivit antagna. 


Inredningsarkitektur och design är en del av allas vår vardag, ofta utan att man lägger märke till den, något som faktiskt är positivt då det betyder att designen/arkitekturen fungerar som det är tänkt; att förbättra, förenkla och försköna vardagen. Oavsett om det är ett objekt eller en inredning som designas så krävs kunskap, kreativitet och problemlösningstänkande för att designen ska bli bra.

Läsåret på 38 veckor infattar en mängd olika designprojekt; såväl grafisk och produktformgivning som inredningssarkitektur, där var uppgift innefattar hela designprocessen; från idé till konceptpresentation. Möbel-, interiör- och förpackningsdesign, arkitekturskissande, layout och grafisk formgivning är några av uppgifterna.

Kursen lägger tonvikt på konceptuellt tänkande och konstnärlig utveckling genom både två- och tredimensionell gestaltning. Stor vikt läggs vid begreppet reflektion - att analysera design, dess funktion och estetiska perspektiv.

Övergripande i kursen är att:

Du ska få en övergripande kunskap i designgestalting, dess verktyg och material.

I ateljén undervisas tekniker i kroki, skisser, akvarell, måleri, arkitekturritningar och tredimensionella arbeten. Utbildningen innefattar även designprogrammen Photoshop, Illustrator och InDesign.

Du ska få en överblick av och inblick i olika arbetsområden inom design och inredningsarkitektur förbereda dig för vidare studier.

Lära dig om designprocessen och vilka moment du ska gå igenom när du arbetar med ett designprojekt.

Lära dig hur du visualiserar dina ideér genom ritningar, 3D-modeller, fotomontage och 2D layout för att presentera och pitcha dina idéer och designprojekt.

Inredningsarkitektur eller design?

Inredningsarkitektur och design sammanfaller inom många områden men inredningsarkitekturen är inriktad mer mot design av plats, interiört och/eller exteriört, medan design oftast är objektfokuserat.

Som inredningsarkitekt kan man arbeta med allt från att designa detaljer till en helhet, det kan vara en möbel eller en hel interiör, i såväl inomhus- som utomhusmiljöer. Det kan vara på uppdrag av privatperson eller till offentliga miljöer, och oftast arbetar man tillsammans med en arkitekt eller byggingenjör.
Fokus ligger på funktioner och det mänskliga beteendet i det privata och offentliga rummet. Målet är att förbättra människans boende, -arbets- och fritidsmiljöer.

Design innefattar objekt som är utformat att fylla en funktion. Det kan vara allt från en citronpress till en parkbänk, från grafisk utformning av en bok till att designa en lyxbil. En designers uppdrag kan vara ett utforma tapetmönster, formge inredningsdetaljer såsom exempelvis lampor, möbler och badkar, arbeta med produkt- och förpackningsdesign, reklam, grafik, trädgårdar och oändligt mycket däremellan.

Kursen är ett bra sätt att förbereda dig för vidare studier till inredningsarkitekt, formgivare, designer eller inredningskonsulent. Under utbildningen söker många vidare till högskolor, däribland till Konstfack, Beckmans, KTH (Kungliga Tekniska Högskolan), HDK ( Högskolan för konst och design) och designskolor utomlands så som Kungliga Danska Designhögskolan, Westerdalen i Norge, Central Saint Martins och Goldsmiths i London, England.


Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Linjen är ett bra sätt att förbereda dig för vidare studier till inredare, formgivare eller illustratör. Många söker vidare till designskolor i Sverige eller utomlands men man kan även gå kursen för att testa på eller lära sig något nytt under ett år.


Kostnader

För läromedel och konstnärsmaterial betalar du 2.950:- per termin.


Några ord från deltagare 2018/2019

"Den ettåriga utbildningen inredningsarkitektur och designlinjen på Hällefors Folkhögskola ha haft en stor betydelse för min konstnärliga och personliga utveckling. Under året har jag fått många olika "verktyg" för att kunna uttrycka min konstnärlighet på en bredare front. Jag fick grepp om designprocessen från en abstrakt idé till färdig produkt och även förstå vad design egentligen innebär. Boendet på internatet var en stor fördel för att hitta fokus i designarbetet, speciellt tillgången till den fantastiska ateljén ända fram till midnatt. En annan fördel är den gemenskap med klasskamraterna som växer fram under året och ger ett enormt stöd både privat och i skolarbeten. Ett fantastiskt teamwork leder till ett bra resultat. Jag kan verkligen rekommendera inredningsarkitektur och designlinjen samt boendet på internatet." -Kajsa Säll

Här är några citat från deltagarna 2015/16:

" Övergripande kurs där man får prova på olika moment och områden inom allt från grafisk design till arkitektur. Ser fram emot ett spännande år!"
Josefin Zachrisson

"Hittills har kursen varit oerhört lärorik. Varje vecka får vi nya spännande projekt och det är roligt att komma till skolan varje dag."
Ellinor Jansson

"Kursen har varit lärorik hittills. Vi har fått lära oss hur designprocessen går till, från idé till produkt. Hittills har vi fått lära oss allting från grunden. Det har varit nyttigt för mig som är ny i branschen."
Sham Hadi

"Hittills känner jag att jag lär mig mer och mer med tidens gång. Är jättenöjd med allt här på Inredningsarkitektur & design-utbildningen.
Liisa Kähkönen

"Det spelar ingen roll om det är måndag eller fredag, varje morgon på väg till skolan har man ett leende på läpparna."
Evelina Dahlbo

"För första gången i mitt liv ser jag faktiskt fram emot att gå till skolan. Kursen är så enormt lärorik och rolig och efter bara en månad har jag redan fått vänner för livet."
Lewis Wallin Hayes

"Jag lär mig nya saker varje dag och det är jättekul att få använda och utveckla min kreativitet och estetiska sida som jag hoppas på att få leva ut även i mitt framtida jobb."
Mathilda Dahlqvist

"Hittills den perfekta kursen för att utveckla sig inom arkitektur och design i en stimulerande miljö tillsammans med engagerade och lika sinnade individer."
Marcus Persson

Deltagare 2012/2013

"Jag rekommenderar denna utbildning till alla som önskar att söka vidare till högre utbildning inom design, men även till de som är sugna att testa på att jobba med design. Jag har fått otroligt mycket hjälp och möjligheter att göra arbetsprover till skolor jag vill söka och fått mycket glädje på vägen! Sök, sök, sök!"

Linda Anjou Lagerström, 23 årStockholm (kom in på Carl Malmsten Stockholm)

"Det här året har utvecklat mig enormt mycket. Jag har lärt mig att se design ur ett nytt perspektiv. Utbildningen ger bra överblick på designområdena produktdesign, rumslig gestaltning och grafisk design. Tack vare den här utbildningen och fantastisk lärare har jag kommit in på Konstfack i Stockholm."

Sarah Andersson, 20 år, Örebro (kom in på Inredningsarkitektur och möbeldesign på Konstfack Stockholm och HDK - Högskolan för Design och Konsthantverk, Universitet Göteborg)

"En grymt lärorik, bred och rolig utbildning! Tänk att ett år i Hällefors kunde ta mig så långt, det hade jag aldrig trott. En stadig grund för Sveriges framtida designer."

Maria Bengtsson, 22 år, Helsingborg (kom in på HDK - Högskolan för Design och Konsthantverk, Universitet Göteborg, Central Saint Martins London och Goldsmiths London)

"Ett år då du växer både som person och i ditt skapande. Du får ett unikt och gränsöverskridande perspektiv på design."

Emma Håkansson, 19 år, Karlstad (kom in på HDK - Högskolan för Design och Konsthantverk, Universitet Göteborg)

"Ett underbart år med mycket glädje, nya kompisar och en otrolig utveckling. Den perfekta grunden för att ta sig an sina framtida studier."

Hanna Blomqvist, 20 år, Helsingborg (kom in på Central Saint Martins London)

"En otroligt givande och lärorik utbildning, väldigt bra grund inför kommande studier."

Elin Wall, 24, Östersund (kom in på HDK - Högskolan för Design och Konsthantverk, Universitet Göteborg)

"En bred utbildning med grymma baskunskaper och bra arbetsmetoder. Man utmanar sin mentala styrka och lär sig designprocessen."

Lisa Rogersdotter, 19 år, Göteborg (kom in på Beckmans Stockholm och Kungliga Danska Designskolan Köpenhamn)Tillbaka till Startsidan

Adress
Hällefors folkhögskola

0591-643 90
Klockarvägen 16, 712 33 Hällefors
Filial: Jordgatan 6, 702 23 Örebro